Een demonstratie van datamigratie

Jouw data is je heilig. Je wilt je organisatie naar het volgende niveau tillen, en data vormt daar een grote steunpilaar voor. Het is dus zaak dat er zorgvuldig wordt gehandeld als het om jouw data gaat. In het bijzonder wanneer je jouw data van een oud systeem naar een nieuw systeem verplaatst, wat datamigratie wordt genoemd. In deze blog delen we een aantal van onze tips & tricks over datamigratie. We leren je meer over het belang ervan en geven je daarnaast een aantal handvatten om jouw datamigratie in goede banen te leiden.

Voordat we de diepte in gaan, is het goed om helder te hebben wat men precies verstaat onder datamigratie. Met datamigratie gaat het om het proces waarbij data wordt verplaatst van de ene locatie naar de andere, of van de ene applicatie naar de andere. Een voorbeeld waarbij datamigratie noodzakelijk is, is bijvoorbeeld bij de invoering van een nieuw systeem of een nieuwe applicatie.

Het belang van een goede datamigratie

Ongeacht de precieze reden van je datamigratie, is het doel over het algemeen om je prestaties en je vermogen om te concurreren te verbeteren. Maar de druk is vaak hoog, er is weinig ruimte voor fouten. Een vlekkeloze datamigratie levert je heel veel op, maar een hobbelige datamigratie kan je meer problemen dan oplossingen opleveren. Datamigratie speelt één van de hoofdrollen in de optimalisatie van organisatiestrategieën.

Datamigratie

3 handvatten voor een succesvolle datamigratie

#1. Besteed genoeg aandacht aan je datamigratie

Een succesvolle datamigratie is een belangrijke voorwaarde voor toekomstig succes en toekomstige groei voor jouw organisatie. Echter, als er iets misgaat tijdens de migratie dan kunnen de gevolgen erg groot zijn en een negatieve impact hebben op de operationalisatie van jouw business. Zet datamigratie daarom hoog op de agenda en geef het de prioriteit die het verdient. Belangrijk is om datamigratie als een losstaand project te benaderen. Op die manier kun je de juiste mensen, specialisten, tools en methoden inzetten om het proces te plannen en in goede banen te leiden, te controleren en te monitoren.

#2. Betrek elke bedrijfsafdeling bij de datamigratie

Een succesvolle datamigratie is een belangrijke voorwaarde voor toekomstig succes en toekomstige groei voor jouw organisatie. Echter, als er iets misgaat tijdens de migratie dan kunnen de gevolgen erg groot zijn en een negatieve iNiemand kent de data van jouw bedrijf beter dan alle afdelingen die er elke dag mee werken. Een logische (maar risicovolle) gedachte is om alleen je IT-medewerkers te betrekken bij je datamigratie. Het is daarentegen aan te raden om alle bedrijfsafdelingen vanaf moment één te betrekken bij de migratie. Hoe meer perspectieven en verschillende invalshoeken er naar een datamigratie kijken, hoe groter de kans dat alle relevante informatie wordt meegenomen tijdens een datamigratie. Op deze manier beperk je probleemgevallen en analyses die zich onverhoopt in een later stadium voordoen.

#3. Orden je data voor een migratie

Een succesvolle datamigratie is een belangrijke voorwaarde voor toekomstig succes en toekomstige groei voor jouw Waarschijnlijk heb je dit zelf wel eens meegemaakt: een verhuizing naar een nieuwe woning is vaak een welkome gelegenheid om eens flink op te ruimen. Alleen wat je echt nodig hebt, neem je mee naar je nieuwe woning. In de basis geldt dit ook voor datamigratie. Dit is namelijk het ideale moment om je gegevens op te schonen en om veelvoorkomende struikelblokken, fouten en duplicaten te in het verleden te laten. Problemen die zich al voordoen in je brondata kunnen in een nieuw, complexer systeem voor een nóg grotere impact zorgen.

Dit is de vijfde blog uit onze blogreeks over het optimaliseren van jouw datakwaliteit. In de volgende blog gaan we dieper in op data processing. Lees hier de blog over data processing!

Hoe realiseer je betrouwbare data?

Download ons online magazine

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.