Datamodel: het geheim achter jouw BI dashboard

Bekijk je dagelijks jouw BI rapportages met je primaire KPI’s? Sta je dan ook wel eens stil bij het datamodel wat hierachter hangt? Hét model dat jouw data beheersbaar, gestructureerd en inzichtelijk maakt. Hierdoor werk je niet alleen efficiënter met data, maar kun je ook sneller de juiste inzichten verzamelen. Toch krijgen we bij datadone nog vaak de vraag: is een datamodel echt noodzakelijk? Onze business consultant, Tom Klein Wassink, legt je in deze blog uit waarom je een datamodel niet links laat liggen. 

Tom: “Ik vergelijk een datamodel vaak met het kopen van een auto. Aan de ene kant kijk je naar het merk, het type, de functionaliteiten, aan de andere kant maakt het jou echt niet uit hoe de auto precies in elkaar is gesleuteld. Zo zit het vaak ook met een datamodel. Mensen kijken naar de output: kloppen mijn rapportages en BI dashboards en heb ik inzicht in mijn KPI’s? Met een datamodel los ik de puzzel op aan de achterkant: welke data is nodig, hoe kunnen we dit efficiënt aan elkaar linken, welke systemen komen hierbij kijken én hoe zorg ik ervoor dat dit doolhof aan data inzichtelijk wordt?” 

Datamodel

Datamodellen maken data beheersbaar 

“Eén van de voordelen van een datamodel is dat je gedwongen wordt om vooraf te bepalen wat je inzichtelijk wilt hebben. Sommige databases bestaan uit ontelbare tabellen met ook nog eens onduidelijke naamgeving, probeer dan maar eens het overzicht te bewaren. Daarom wil ik dit in de eerste gesprekken met een klant boven tafel krijgen. Vervolgens ga ik van start in een datadump (een kopie van de bestaande database). Hier leggen we de relaties tussen relevante tabellen en maken we een selectie van de benodigde kolommen. Je haalt overal een stukje data vandaan, om tot het complete antwoord te komen.”

“Een concreet voorbeeld is inzicht per werknemer. Klanten willen bijvoorbeeld in één oogopslag de gerealiseerde uren uit systeem A naast de geplande uren uit systeem B inzien, dit betekent dat je aan de achterkant deze systemen aan elkaar moet knopen. Wij halen uit meerdere systemen data; in een datamodel leggen we de relaties en houden we het beheersbaar. Aan de voorkant kan de klant met één druk op de knop de gegevens inzien van elke werknemer.”

Integriteit bij datamodel op 1 

“Bij complexe vraagstukken is het van belang om de integriteit van de data te waarborgen. Met andere woorden: een goed ontworpen datamodel zorgt ervoor dat er geen foutieve data in staat, voorkomt inconsistenties en voorkomt dat er foutieve relaties zijn tussen tabellen. Als ik de data aan de achterkant analyseer, sta ik in nauw contact met de klant. Zij kennen de voorkant van het bronsysteem, waardoor ze een veldomschrijving of kolom in de achterkant snel herkennen. Vervolgens maak ik dan de relaties tussen de data. Uiteindelijk voorkom je hier niet alleen fouten mee, maar is je data beter gestructureerd. Wat het in het vervolg eenvoudiger maakt om een nieuwe vraag of een nieuwe KPI inzichtelijk te maken.” Tom sluit af: “Dus is een datamodel écht nodig? Ja, én zeker voor vraagstukken waar je meer databronnen combineert of beschikt over veel data. Het maakt jouw data beheersbaar, inzichtelijk, het brengt structuur aan en zorgt voor een hogere datakwaliteit.”

Veel gestelde vragen

Wat is een datamodel?

Een datamodel beschrijft hoe de gegevens in een informatiesysteem zijn gestructureerd. Er staat in welke data nodig is, hoe deze efficiënt gelinkt worden, welke systemen hierbij komen kijken en hoe dit doolhof één overzichtelijk geheel wordt.

Waarom een datamodel?

Een datamodel zorgt ervoor dat je data beheersbaar blijft. Je wordt gedwongen om van te voren na te denken over de vragen die je wilt beantwoorden. Dit helpt om structuur aan te brengen en jouw datamodel overzichtelijk te houden.

Hoe maak je een datamodel?

Er zijn een aantal cruciale stappen bij het maken van een effectief datamodel: 1) bepaal welke vraagstukken je met BI wilt beantwoorden 2) bepaal welke data en systemen je hiervoor nodig hebt 3) bepaal de informatiestructuur 4) voer het vervolgens uit en evalueer.

Benieuwd wat een datamodel jou voor voordeel oplevert?

Ontdek het in onze brochure.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.