Data trends voor 2021 die je niet mag missen

Of data in 2021 nog steeds hot is? Absoluut! Daarom zetten onze data consultants de belangrijkste data trends voor komend jaar voor jou op een rij. Al gehoord van predictive analyses, verbeter jij al actief jouw datakwaliteit en heb je al eens nagedacht om meer te investeren in artificial intelligence? Met deze blog ben je direct op de hoogte en weet jij wat er komend jaar gaat spelen.

Data trends

Data trend #1: Data voorspelt de toekomst

In een eerdere blog kon je lezen dat organisaties data niet alleen gebruiken om keuzes te verantwoorden. Data wordt steeds meer gebruikt om voorspellingen te maken. Deze predictive analyses, zoals ze vaak worden genoemd, zijn betrouwbare data voorspellingen op basis van nieuwe en historische data. Niet alleen datadone ziet deze trend een opmars maken, ook buitenlandse techbedrijven als TechTarget en FinancesOnline verwachten dat voorspellende data een verdere opkomst zal maken.

Datamining vormt de basis voor predictive analyses. Door data op een slimme manier te combineren, kunnen gedrag, trends en activiteiten worden voorspeld. Met behulp van wiskundige methoden en algoritmen worden er patronen gezocht in grote hoeveelheden data. Met deze inzichten kunnen trends en potentiële ontwikkelingen worden afgelezen, zodat een bedrijf daarop kan participeren. In 2018 schatte Zion Market Research dat de wereldwijde markt voor predictive analyses in 2016 ongeveer $3,49 miljard bedroeg. Ze verwachten dat dit in 2022 verdriedubbeld naar $10,95 miljard.

Data trend #2: Zet in op de kwaliteit van data

Het is onmogelijk om de juiste beslissingen te nemen gebaseerd op data die kwalitatief niet in orde is: garbage in, garbage out. Toch laat de beschikbare data binnen organisaties vaak te wensen over. CompTIA, één van ‘s werelds belangrijkste brancheverenigingen binnen de IT-branche, deed dit jaar onderzoek en concludeerde dat minder bedrijven tevreden zijn met hun datamanagement in vergelijking met vijf jaar geleden. Momenteel heeft 25% van de bedrijven het gevoel dat ze alles uit hun datawarehouse halen. In 2015 lag dit percentage nog op 31%. Hetzelfde onderzoek meldde ook dat 38% van de bedrijven hun data-analyses wil versnellen, terwijl 37% data verder wil integreren in de gehele organisatie.

Optimaliseren van dataprocessen

Experts zeggen dat datakwaliteit-management de sleutel is tot het optimaliseren van dataprocessen. Een slechte datakwaliteit kan leiden tot operationele problemen, onnauwkeurige analyses, gemiste verkoopkansen en boetes voor onjuiste financiële of wettelijke nalevingen. Onze data consultants voorspellen daarom dat meer bedrijven actief investeren in de datakwaliteit binnen hun bedrijf.

Data trend #3: Investeer in het AI-first principe

Artificial Intelligence (AI) en Business Intelligence (BI) lijken in eerste instantie niet op elkaar. Toch heeft het meer overeenkomst dan je in eerste instantie zou denken! BI is een technologie die heel retrospectief van aard is, terwijl AI draait om de toekomst. De statistische analyse achter BI gaat in de eerste plaats over basisstellingen, in tegenstelling tot de ultra-geavanceerde machine learning en deep learning-algoritmen die ten grondslag liggen aan AI. De overeenkomst? Met beide technologieën probeer je betere stuurinformatie te krijgen om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Al eens nagedacht om het AI-first principe in te zetten?

Bij het AI-first-principe ga je ervan uit dat je bij elke beslissing kijkt of algoritmes bepaalde beslissingen kunnen optimaliseren of versnellen. Dit is dus leidend in zowel de strategische als totale bedrijfsvoering. Uit onderzoek van TechTarget IT is gebleken dat kunstmatige intelligentie en machine learning-activiteiten aanzienlijk aan terrein hebben gewonnen. Uit hun enquête in 2020 bleek dat 30% van de respondenten van plan waren hun uitgaven aan AI en machine learning-technologieën te verhogen.

De data-branche is een bewegende en innoverende branche. Dus ook in 2021 zal hier het nodige gaan veranderen. Wil jij in 2021 jouw datamanagement helemaal op orde hebben? Neem contact met ons op.

Weten wat datadone in 2021 voor jou kan betekenen?

Neem contact met ons op!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.