Krijg betere stuurinformatie met een datawarehouse

Wanneer je over de juiste stuurinformatie beschikt, heb je beter inzicht in bedrijfsprestaties. Dat is een feit. Vervolgens kun je sneller stappen maken om bedrijfsprocessen te veranderen of te optimaliseren. Maar hoe verzamel je de juiste stuurinformatie vanuit alle data binnen jouw organisatie? Wanneer het gaat om omzetcijfers, ROI of jaarcijfers is dat niet altijd even eenvoudig. Datadone biedt, met behulp van een datawarehouse, uitkomst.

Met behulp van het platform van datadone wordt het mogelijk om stuurinformatie uit de gehele organisatie te bundelen; van het ERP tot het HRM. Datadone maakt het daarnaast mogelijk om externe bronnen aan het datadone platform te koppelen. Door deze relevante managementinformatie beschikbaar te maken, kunnen rapportages en dashboards efficiënter en sneller gerealiseerd worden.

Betere stuurinformatie

Maar kunnen deze rapportages niet direct vanuit het ERP-systeem gemaakt worden? Dat is zeker mogelijk. Toch zorgt een datawarehouse voor veel tijdsbesparing, zeker wanneer je op grote schaal data wilt verzamelen of meerdere bronnen wilt combineren. De centrale verzameling van data zorgt ervoor dat er alomvattende analyses gemaakt worden. Hierdoor worden echte beleidsbeslissingen gemaakt en strategieën geoptimaliseerd. Tevens is deze overkoepelende aanpak handig voor rapportages naar partners of belanghebbenden. Kortom: je stuurinformatie is gebaseerd op één waarheid én daarmee kun je beter sturen.

Datawarehouse maakt wendbaar

Door gebruik te maken van een datawarehouse wordt de wendbaarheid van jouw organisatie vergroot. Stuurinformatie is immers altijd beschikbaar en geordend. Waardoor je relatief snel kunt participeren op bepaalde gebeurtenissen. Denk aan een crisis of een grote gebeurtenis binnen jouw markt. Door het automatiseren van een datawarehouse zijn er minder handmatige werkzaamheden nodig. Minder handmatig werk betekent minder snel fouten; handig wanneer je, als bijvoorbeeld CFO, op korte termijn moet sturen. Het vergroot daarnaast de consistentie en kwaliteit van de managementinformatie waarop je beslissingen baseert.

Veiliger werken in een datawarehouse

Bij een datawarehouse hoeft de afscherming van managementinformatie maar op één manier en op één plek geregeld te worden. Hierdoor wordt het beheer ervan overzichtelijker en minder foutgevoelig. Dit in tegenstelling tot het werken vanuit meerdere applicaties. Wist je dat het er daarnaast voor kan zorgen dat je kunt verantwoorden dat je aan een bepaalde wet voldoet? Een bedrijf dat zijn data en activiteiten in bruikbare vorm voorhanden heeft, kan zich beter verantwoorden en heeft een kleinere kans om de fout in te gaan.

Pssst… Benieuwd naar de data trends van 2021?

Veel gestelde vragen

Hoe maak je een datawarehouse?

Door verschillende bronsystemen te combineren, bouw je een datawarehouse. Je kiest hier een bepaalde modelleringstechniek voor. Het datawarehouse wordt vervolgens opgebouwd in diverse lagen die voldoen aan de bijbehorende modelleringstechniek.

Waar moet een datawarehouse aan voldoen?

Een datawarehouse is pas succesvol als het voldoet aan jouw informatiebehoefte. Wat wil je weten, welke gegevens heb je hiervoor nodig en door welke technologie en architectuur krijg je dit inzichtelijk? Vervolgens geeft het antwoord op jouw cruciale BI-vraagstukken.

Wat is een datawarehouse?

Om betrouwbare en bruikbare inzichten te krijgen uit jouw data, moet het verzameld worden in een datawarehouse. Dit is een gegevensverzameling van meerdere bronsystemen. Hoe meer data wordt verzameld en gestructureerd, hoe meer en beter BI-inzicht je krijgt.

Wat doet een datawarehouse?

Een datawarehouse combineert en structureert data uit diverse interne en externe bronnen. Hierdoor kunnen zeer complexe vraagstukken op een snelle manier beantwoord worden.

Hoe werkt een datawarehouse?

Datawarehouses zijn bedoeld om zoekopdrachten en analyses uit te voeren en bevatten vaak grote hoeveelheden historische data. Met deze data worden complexe vraagstukken beantwoord of kunnen toekomstige prognoses geformuleerd worden.

Waaruit bestaat een datawarehouse?

Een datawarehouse is een database voor het centraal opslaan en het verwerken van data uit onderliggende databases. Deze databases horen bij operationele systemen, zoals: ERP-software, CRM-software, HRM-software of andere soorten bedrijfssoftware.

Beter inzicht in bedrijfsprestaties?

Ontdek meer in onze brochure

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.