Maak jij al optimaal gebruik van BI?

Van het optimaliseren van het leefgebied van olifanten tot brandpreventie inzetten in Amsterdam; met data kun je meer dan je denkt. De kans is groot dat jouw organisatie al gebruik maakt van Business Intelligence. Het is tegenwoordig eigenlijk niet meer weg te denken. Maar gebruik jij BI eigenlijk wel optimaal? De data consultants van datadone zetten in deze blog 6 tips op een rij om nog meer uit data te halen. En we laten voor wat inspiratie een aantal interessante voorbeelden de revue passeren.

#1 Ga voor de juiste BI-tool 

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar kies de BI-tool die het beste bij jouw organisatie past. Zit er dan zoveel verschil tussen? Meer dan je in eerste instantie zou denken. Zo is Microsoft Power BI een Business Intelligence tool die je in de gehele organisatie kunt inzetten; binnen één rapportage kun je tot wel honderd databronnen koppelen. Voor Power BI is echter wel veel kennis vereist om hoogstaande rapportages te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot Tableau, deze BI-tool is een stuk gebruiksvriendelijker. Met weinig kennis kun je mooie rapportages realiseren. Houd er wel rekening mee dat het met deze tool lastiger is om meerdere bronnen te koppelen. Qlik heeft niet één, maar twee BI-tools op de markt gebracht. Een mooie feature zijn de interactieve rapportages, dat zie je echter wel terug in de gebruikerskosten. 

#2 Koppel interne en externe bronnen 

Om duidelijk inzicht te krijgen in KPI’s of managementinformatie moeten meerdere bronnen gekoppeld worden. Voor interne bronnen is dit vaak een logische stap. Maar koppel jij al met externe bronnen? Stel je voor: als automerk de branchecijfers koppelen om in een rapportage te vergelijken, of als onderwijsinstelling cijfers van het CBS koppelen om te zien hoe de prestaties liggen ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Voor bedrijven wordt het steeds belangrijker om deze externe data te interpreteren en te analyseren, om zo succesvolle rapportages te kunnen realiseren.

#3 Werk met up-to-date datasets 

Met een sterk én volledig geautomatiseerd datawarehouse wordt het steeds makkelijker om over actuele data te beschikken. Een datawarehouse maakt handwerk overbodig: van de infrastructuur en optimalisaties tot beschikbaarheid en gegevensbescherming. Zo ben je als bedrijf sneller in staat om met data – van talloze bronnen – aan de slag te gaan. Wist je dat datadone de eerste datasets binnen 24 uur levert? 

Maak jij al optimaal gebruik van BI?

#4 Investeer in data consultants 

Het beheer rondom Business Intelligence vereist analisten die gespecialiseerd zijn in datapreparatie. Met de kennis van deze specialisten zorg je ervoor dat de datakwaliteit volstaat. Data analisten splitsen de gegevens op, beoordelen de data, valideren de gegevenskwaliteit en lossen problemen op. Kortom: ze zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit en verwerking van alle datagedreven cijfers binnen jouw organisatie. 

#5 Integreer BI in het gehele bedrijf 

Tegenwoordig worden steeds meer BI-vraagstukken intern opgepakt door organisaties. Dit creëert kansen, want je kunt Business Intelligence vaak op veel plekken inzetten. Waar BI eerst werd ingezet om keuzes te verantwoorden zullen organisaties het steeds meer gaan inzetten om te voorspellen. Deze ‘predictive analytics’ zijn betrouwbare voorspellingen op basis van nieuwe data. Een krachtige methode om bijvoorbeeld processen te optimaliseren, de klantbeleving te verhogen of kosten te reduceren. Zo kan een creditcardmaatschappij het inzetten om fraude met creditcards te herkennen en zo de schade voor de klant en voor zichzelf te minimaliseren. Een ziekenhuis kan het inzetten om ziektes in een vroegtijdig stadium te herkennen en hier een gepaste behandeling op af te stemmen.

#6 Dit is mogelijk met BI 

Met Business Intelligence zijn de mogelijkheden eindeloos. Inspiratie nodig? We zetten drie inspirerende voorbeelden onder elkaar. De brandweer in Amsterdam-Amstelland (winnaar van Dutch BI & Data Science Award) bouwde een voorspellend model dat aangeeft op welke locatie de kans op een bepaald type brand het grootst is. Hierna zijn brandweerlieden op pad gegaan om voorlichting te geven over brandpreventie. Dallas Zoo gebruikt data om de leefgebieden van dieren te optimaliseren. Zo hebben ze alle olifanten een RFID-enkelband gegeven. De data wordt geanalyseerd om beter te begrijpen hoe olifanten zich gedragen en hoe de dierentuin beter voor hen kan zorgen. De baanbrekende oplossing wekt interesse van instellingen over de hele wereld. HelloFresh had enorme datasets, maar hun bestaande infrastructuur maakte het moeilijker om diep te graven en waarde te vinden. Door slimmere datawarehousing te gebruiken, kon het bedrijf meer dan 15 terabyte aan gebruikersgegevens verzamelen en meer dan 2500 dashboards bouwen. Hierdoor hebben ze nu betere inzichten op elk niveau. 

Weten wat jij samen met datadone voor Business Intelligence projecten kunt realiseren? We bespreken graag de mogelijkheden met jou. 

Pssst… Benieuwd naar de data trends van 2021?

Veel gestelde vragen

Waarom BI?

Dat data een steeds belangrijkere rol gaat spelen in jouw organisatie, hoeven we je niet uit te leggen. Data bepaalt zakelijk succes, vindt nieuwe kansen, verbetert klantervaringen en faciliteert verandering en innovatie. BI presenteert deze data in overzichtelijke rapportages. Zo kun je strategische beslissingen verantwoorden en sturen op één waarheid.

Wat is het verschil tussen BI en big data?

Het grootste verschil is dat big data vaak een grote gegevensverzameling is waar weinig tot geen structuur in is aangebracht. BI wordt daarentegen juist zeer zorgvuldig gestructureerd. Zodat het gebruikt kan worden in rapportages en bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden.

Klaar om jouw datawarehouse te realiseren?

Neem contact met ons op!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.