Meten is weten: Business Intelligence voor de datagedreven onderwijsinstelling

Meten is weten. Een credo dat geldt voor alle branches, maar in het bijzonder voor onderwijsinstellingen. Want zeg nou zelf, hoe belangrijk is het om als onderwijsinstelling inzicht te hebben in en te profiteren van data? In de onderwijssector moeten processen aan de achterkant op orde zijn, zodat je aan de voorkant kunt leveren waar het allemaal om draait: goed onderwijs. Door datadriven te werk te gaan, kun je efficiënt met tijd en dus met geld omgaan. De hoeveelheid data binnen scholen groeit daarom exponentieel. Hoe krijg je hier grip op? En hoe krijg je met Business Intelligence meer de regie over je bedrijfsprocessen? Je leest het in deze blog!

De opmars van data in het onderwijs

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: bijna nergens is er zoveel data voorhanden als in het Nederlandse onderwijs. Alles wat de revue passeert, wordt geregistreerd en bijgehouden. In het primair onderwijs beschikt 95% van de scholen over een leerlingvolgsysteem (Kennisnet). Denk aan de leerlingen, hun scores, absentie en hun te verwachten resultaten gezien hun niveau en achtergrond. Bovendien is de werkdruk in het onderwijs nog altijd hoger dan in andere sectoren (aob.nl, 2021). Eén van de belangrijkste oorzaken hiervan is de ervaren ‘regeldruk’. Dit gaat dan met name om alles wat er geadministreerd moet worden: de zogenoemde registratieverplichting. Dat kan een stuk gestroomlijnder! 

Het informatieverwerkingsproces binnen het onderwijs
Het informatieverwerkingsproces binnen het onderwijs

5 KPI’s voor het onderwijs met behulp van data

Om je processen met Business Intelligence te stroomlijnen, hebben we in 5 KPI’s samengevat hoe data jou verder helpt:

#1 Stimuleer de ontwikkeling van leerlingen

Met behulp van Business Intelligence en data kun je leerlingen inzicht bieden in leergedrag en voortgang door continu resultaten vast te leggen en inzichtelijk te maken. Ook kun je met behulp van data onderwijs op maat bieden door bijvoorbeeld leerlingen zelf te laten bepalen wanneer ze welke vakken volgen en op welke manier.

#2 Bevorder het optimaal functioneren van medewerkers

Business Intelligence helpt scholen  door snel en specifiek inzicht te bieden in leeruitdagingen van leerlingen. Daarnaast biedt BI inzicht in de effectiviteit van medewerkers zelf. Ook kun je makkelijk je branchekennis actueel houden en uitwisselen met collega’s en externen.

#3 Stimuleer efficiënte bedrijfsvoering

Met data en Business Intelligence kun je op basis van realtime informatie sturen op resultaten van leerlingen en op het functioneren van medewerkers. Daarnaast kun je makkelijk benchmarks uitvoeren door prestaties te vergelijken met andere onderwijsinstellingen.

#4 Faciliteer heldere en sluitende verantwoording

Met behulp van data kun je objectieve en sluitende conclusies trekken. Prestaties meet je op basis van getallen en deze rapporteer je aan bijvoorbeeld de Onderwijsinspectie en ouders van leerlingen. Ook maak je inzichtelijk of en hoe je voldoet aan wet- en regelgeving rondom veiligheid en privacy.

#5 Verhoog de effectiviteit van externe samenwerkingen efficiënte bedrijfsvoering

Inzichten op basis van Business Intelligence en data bieden je de mogelijkheid om informatie te delen met andere scholen en verwante onderwijsinstellingen. Ook kun je verzamelde gegevens (geanonimiseerd) delen voor leermiddelenontwikkeling.

Datadone brengt jou verder

Over data beschik je als onderwijsinstelling zonder twijfel. Echter, heeft ruwe data in de basis weinig waarde. Daarom helpen de specialisten van datadone om de ruwe datakwaliteit te verbeteren. Daarnaast adviseren we over de input van diverse bronsystemen. Zodat je op basis van deze data uiteindelijk belangrijke beslissingen kunt nemen. Samenvoegen, ontdubbelen, verbanden leggen en het verrijken van jouw data zijn specialiteiten van onze experts. Alles draagt uiteindelijk bij aan betrouwbare data van hoge kwaliteit. Zodat jij efficiënt te werk gaat en focust op wat echt belangrijk is: goed onderwijs!

Benieuwd hoe datadone 86 scholen hielp?

De Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO) had een kluif aan het rapporteren van waardevolle managementinformatie, voor maar liefst 86 scholen en peuterspeelzalen. Nu is dit wel anders. Tegenwoordig zorgt datadone voor betrouwbaar inzicht omdat iedereen binnen RVKO over dezelfde, actuele data beschikt. Benieuwd hoe we dat deden?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.