Van de auto-, onderwijs- tot aan de installatiebranche: we get it done met Microsoft Azure

Topsporters die hun inkomenstoets makkelijk indienen, autodealers die sneller financieel inzicht hebben én fabrikanten die effectiever communiceren met installateurs. Wat dit met elkaar gemeen heeft? Het zijn resultaten van development-oplossingen gemaakt door de developers van datadone. Software architect Mark Meulekamp staat aan de frontlinie van dit team. Met Azure, het cloud computing-platform van Microsoft lossen ze diverse vragen op: van het koppelen van systemen tot de bouw van applicaties.

Mark vertelt: “Ik werk al meer dan 15 jaar als ontwikkelaar en ben doorgegroeid naar de rol van software architect. Als software architect houd je jezelf bezig met het in kaart brengen, bewaken en optimaliseren van de structuur van software. Bij mijn vorige werkgevers heb ik ervaringen opgedaan met diverse Microsoft-technieken. In oktober 2020 werd ik door datadone gevraagd om als software architect datadone te begeleiden in de overstap naar het Microsoft Azure-platform.”

Microsoft Azure

Generieke en schaalbare oplossingen

“Als developers ontwikkelen we technische architecturen met kant-en-klare bouwblokken. Door meerdere blokken te koppelen en te combineren, kunnen we (maatwerk)-oplossingen bouwen die precies aansluiten op de behoefte van de klant. Vaak een goed alternatief voor het aanpassen van standaard-software. Onze klant komt bijvoorbeeld met de vraag: ‘ik wil een koppeling tussen AFAS Profit en mijn dealermanagementsysteem (denk aan: Autoline, CarIT of WinCar)’. Dan realiseert datadone hier een schaalbare, wendbare en betrouwbare oplossing voor. We testen deze oplossing vervolgens zelf, waarna de klant deze nogmaals test en accepteert. De kans op fouten is hierdoor minimaal, zo kunnen we garanderen dat klanten bij livegang direct inzicht hebben in betrouwbare data.”

Ontsluiten meerdere bronsystemen

“Eén van onze expertises is het ontsluiten, combineren en verrijken van bronsystemen. We zorgen hiermee dat meerdere interne en externe bronsystemen met elkaar synchroniseren. Denk bijvoorbeeld aan AFAS en Autoline of Exact en Relyon. Voor autodealers die werken met CarIT realiseren we een gestandaardiseerde koppeling met AFAS Profit. Dit zorgt ervoor dat de financiële afdeling data niet dubbel hoeft op te voeren en tevens dat de CFO direct inzage heeft in de financiële cijfers. Dit bespaart niet alleen tijd, maar voorkomt ook handmatige fouten. Voor de installatiebranche koppelen we met AFAS en 2BA: hierdoor beschikt de installateur automatisch over actuele productdata van de fabrikant. Als installateur beschik je over actuele brutoprijzen, zodat je eenvoudig de korting berekend. Daarnaast worden in AFAS Profit nieuwe producten automatisch aangemaakt en is de koppeling compatibel met de OCI-inkoopkoppeling van AFAS. Dit scheelt voor leveranciers in de installatiebranche heel veel tijd en dubbel werk.”

Microsoft Azure als solide basis

“Het werken met Azure, het cloud computing-platform van Microsoft, past bij de mentaliteit van datadone. We zijn namelijk developers die voorop willen lopen met nieuwe technieken en Azure is een modern platform wat continu doorontwikkeld. Door de wekelijkse releases van Azure, blijft onze kennis up-to-date en kijken we direct of nieuwe technieken relevant zijn voor onze klanten. Dat maakt het echt een aparte tak van sport. Naast de ontwikkelingen bij Azure volgen we webinars en lezen we veel blogs, deze kennis passen we vervolgens ook toe bij onze oplossingen.”

Azure is veilig, snel en betaalbaar

“Daarnaast brengt Microsoft Azure een aantal directe voordelen mee voor onze klanten:

  • Tegenwoordig vinden veel werkzaamheden online plaatst. Als klant wil je er zeker van zijn dat jouw data extreem goed beveiligd wordt. Met Microsoft Azure investeren we actief in de beveiliging van data. We waarborgen de security en compliance van jouw data. Dit wordt continu ontwikkeld, zodat we altijd voldoen aan de wetgeving.
  • Door onze manier van ontwikkelen (met technische architecturen en kant-en-klare bouwblokken) kunnen we heel snel leveren. Microsoft Azure sluit naadloos aan op onze manier van bouwen. Dit zorgt ervoor dat je als klant geen lange doorlooptijd hebt. 
  • Naast de snelheid leveren de bouwblokken in Azure ook financiële voordelen op voor onze klanten. We zetten de bouwblokken zo op dat ze voor andere vraagstukken ook bruikbaar zijn. We hoeven daarnaast geen hardware of licenties aan te schaffen. Door in de Cloud te werken, betalen we alleen voor wat we echt gebruiken.”

Leren over specifieke branches

“Bij datadone lopen we graag voorop. We steken daarom tijd en geld in de doorontwikkeling van ons team en het Azure platform. Dit zijn voor ons de bouwstenen die het succes bepalen. Op dit moment zijn we bezig met de auto-, onderwijs- en installatiebranche. We kijken daar naar de grootste vraagstukken die spelen en proberen hier met meerdere projecten op in te spelen. Zo bereiken we sneller en beter het gewenste resultaat bij onze klanten.”

Kosten gehalveerd door optimalisaties

Mark sluit af: “Ik ben trots als we oplossingen voor klanten vernieuwen en verbeteren. En sterker nog: als we grenzen van techniek of AFAS verleggen. Het verwerken van veel data (tot wel 400.000 records), was in AFAS Profit een grote uitdaging. Door onze overstap naar Microsoft Azure, maken we dit nu mogelijk voor klanten. Dit draagt bij aan de kwaliteit van hun data én het uiteindelijke inzicht. Maar toch brengt elke klant en elk project weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Om daar de juiste architectuur voor te bouwen -kijkend naar nieuwe ontwikkelingen en technieken- blijft een fantastische uitdaging.”

Benieuwd hoe Azure en datadone jouw development-oplossing snel, veilig en betaalbaar maken? Bel Mark op, hij helpt je graag op weg.

Hoe realiseer je betrouwbare data?

Download ons online magazine

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.