Microsoft Power BI, Tableau of Qlik: welke BI-oplossing kies jij?

Data is dominant. In zowel ons privéleven als in ons werk. Zeg nou zelf, hoe vaak bevind jij je tussen de pixels? Onderzoek van NordVPN toont aan dat we tijdens een typische week iets meer dan 47 uur op het internet besteden. Dit komt neer op iets meer dan 100 dagen per jaar, of bijna 21 jaar van je leven! De aanhoudende stroomversnelling van technologische ontwikkelingen zorgt ervoor dat offline steeds meer ruimte moet maken voor online. Zo ook in het data analytics landschap: BI-applicaties gaan als een speer! De drie grote spelers van dit moment zijn Power BI, Tableau en Qlik. Maar wat zijn de verschillen tussen deze drie partijen? En welke oplossing past het beste bij jouw ambities? Leer meer over Power BI, Tableau en Qlik in deze blog.

Als bedrijf wil je meer datagedreven werken. Waarom? Op basis van data kun je makkelijker, beter en efficiënter beslissingen nemen. Het enige vereiste is dat je de juiste tools in huis hebt. Oftewel, heb je de juiste BI-oplossing die het beste bij jouw bedrijf past? Met een BI-oplossing heb je binnen no time een gepersonaliseerd dashboards, afgestemd op jouw behoeften. Om je op weg te helpen, zetten we de drie grootste voor je op een rij: Microsoft Power BI, Tableau en Qlik.

De wereldwijde Business Intelligence-markt zal naar voorspelling groeien van 23,1 miljard dollar in 2020 tot 33,3 miljard dollar in 2025 (Marketsandmarkets.com). Hieronder zie je een overzicht van platformen voor Business Intelligence. Microsoft, Tableau en Qlik zijn gepositioneerd op het vlak rechtsboven, wat aangeeft dat deze 3 partijen de marktleiders van het moment zijn.

Gartner
Bron: Gartner

#1: Microsoft Power BI

Hoe groot jouw dataset ook is, met Microsoft Power BI kun je al deze data makkelijk en snel omzetten in overzichtelijke analyses en dashboards. Deze tool heeft een sterke look & feel en is zeer gebruiksvriendelijk. Power BI biedt data-preparatie, data discovery en interactieve dashboards via één tool. Bovendien is Microsoft Power BI standaard geïntegreerd met Microsoft Office. Als je bekend bent met de standaardprogramma’s van Microsoft Office, dan kun je zo aan de slag met Microsoft Power BI!

Power BI is de laatste 5 jaar sterk aan het groeien. Door de vele updates en nieuwe functionaliteiten blijft Microsoft de concurrenten voor. Om als eindklant een snelle start te kunnen maken met dashboards heeft datadone een aantal standaard dashboards ontwikkeld in Power BI.

VoordelenNadelen
GebruiksvriendelijkElke gebruiker kan een eigen BI Pro licentie hebben
Sterke focus op de cloudBeheer op iOS erg lastig
Goed te integreren met andere systemenVoor complexe calculaties kennis van Data Analysis Expressions (DAX) nodig
Regelmatig updates en nieuwe functionaliteiten
Relatief goedkoop
De voor- en nadelen van Microsoft Power BI

Download onze brochure

Meer weten over hoe datadone zorgt voor de beste optimalisaties in jouw bedrijf?

#2: Tableau

Tableau is een krachtige en één van de snelst groeiende data visualisatie tools van dit moment. Deze tool blijft op het gebied van data discovery en selfservice een koploper vanwege de intuïtieve visualisatie engine. Tableau is zo gemaakt dat men geen codeervaardigheden nodig heeft. Er bestaan meerdere versies: de desktopversie, de serverversie en de cloud-versie. Leuk feitje: Tableau is het resultaat van een onderzoek naar ‘datacubes en visualisatie’ door de gerenommeerde Universiteit van Stanford.

VoordelenNadelen
Trendsetter op het gebied van datavisualisatieOnderontwikkeld op het gebied van cloud
Zeer geavanceerde intuïtieve data visualisatie engine Duurder dan alternatieve oplossingen
Zowel on-premise als in de cloud Minder functionaliteiten dan Power BI
De voor- en nadelen van Tableau

#3: Qlik

De derde en laatste tool die we behandelen, is Qlik. Dit is een platform voor data discovery en selfservice BI. De kern van Qlik bestaat uit een in-memory engine en uit associatieve analytics. Hiermee worden visualisaties van gegevens gegenereerd. Qlik heeft twee verschillende BI-tools op de markt gebracht: QlikView en Qlik Sense. QlikView is ‘Guided Business Intelligence software’. Qlik Sense is ‘Self Service Business Intelligence software’. Met QlikView comprimeer je data en sla je deze op in het geheugen zodat deze direct beschikbaar zijn voor verkenning. Qlik Sense is geïntegreerd met Nprinting waardoor distribueren van rapporten via Sense ook mogelijk is.

VoordelenNadelen
Hechte community die veel marktstandaarden zetVrij complex, voelt niet als één platform
Sterke gebruiksrechtenstructuurBlijft achter in transitie naar cloud
Qlik Partner ecosysteem: makkelijk te integrerenHoge investering voor gewenste resultaten
De voor- en nadelen van Qlik

Microsoft Power BI, Tableau of Qlik: welke wordt het?

De tools die we in deze blog hebben besproken, zijn niet voor niets de drie grootste spelers in de markt. Het zijn stuk voor stuk handige en innovatieve oplossingen die jouw organisatie meer inzicht in data bieden. Het hangt onderaan de streep van jouw ambities en wensen af welke tool het beste past bij jouw organisatie. Microsoft’s Power BI, Qlik of Tableau? Het maakt niet uit wat jij gebruikt. Datadone levert datasets voor elke Business Intelligence tool. Het begint bij een goede implementatiepartner die je helpt om de beste keuze te maken. Onze data-experts adviseren en helpen je graag!

Meer weten over BI?

Download onze brochure!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.