Van ruwe data naar datawarehouse

Organisaties gebruiken bronsystemen om processen te monitoren, denk aan salarisadministratie of ordersystemen. De kans is groot dat je nu werkt met applicaties als AFAS, Exact, Salesforce of Google Analytics. Al deze bronsystemen bevatten waardevolle cijfers, die jou inzicht geven in wat er binnen jouw organisatie speelt. Maar daarvoor moet de data wel eerst verzameld worden in een datawarehouse. Hoe meer data wordt verzameld, hoe meer inzicht jij krijgt. Weten hoe dit precies werkt? In deze blog vertellen we jou meer over dit technische proces. 

Data gebundeld in één datawarehouse

Bronsystemen kunnen eigen exports en rapportages realiseren. De data wordt dan uit de systemen gekopieerd, ook wel bron-ontsluiting of data-extractie genoemd. Meestal gebeurt dit periodiek (maandelijks, wekelijks of dagelijks). Als resultaat ontvang je diverse rapporten, maar het verband tussen de data mist. Het is daarnaast vaak ongestructureerd, waardoor het lastig is om duidelijke analyses te maken. 

Daarom zorgt datadone voor bruikbare datasets, gecombineerd in één datawarehouse. Werk je met AFAS en Exact? Dan zorgen de technische consultants ervoor dat de data wordt gekoppeld en je beter inzicht krijgt. Stjepan Stanić, technisch consultant bij datadone, legt uit: “We zorgen ervoor dat onze partners en klanten direct aan de slag kunnen met onze datasets. Bruikbare informatie terugvinden in bronsystemen is complex en kost veel tijd. We nemen deze last weg.

Stjepan Stanic Datadone zorgt ervoor dat BI-specialisten optimaal gebruik kunnen maken van data die intern en extern beschikbaar is. Binnen 24 uur beschik jij over een datawarehouse dat geschikt is voor een BI-tool als Microsoft’s Power BI, Qlik of Tableau.” 

3x technische voordelen 

De belangrijkste technische voordelen voor klanten en partners: 

#1 Domeinkennis 
Onze technische data consultants focussen op domeinkennis. “We weten wat er in bepaalde branches en organisaties speelt. Daardoor kunnen we gemakkelijker bronnen combineren, analyseren en verrijken”, vertelt Stjepan. Hij vervolgt: “We slaan een brug tussen de businessanalisten en de techniek. Onze focus ligt niet alleen bij de ICT-kant.” 

#2 Snelheid 
Datadone bouwt een datawarehouse en beheert alles automatisch: van infrastructuur en optimalisatie tot beschikbaarheid en gegevensbescherming. Stjepan: “We nemen het beheer van data volledig uit handen, zo kunnen klanten en partners zich volledig richten op het gebruik van de data. Binnen 24 uur leveren we de eerste datasets op, zodat jouw BI-specialist snel aan de slag kan met de dashboards.” 

#3 Modelleringsmethoden
“Datadone werkt met ingebouwde modelleringsmethoden; zo kunnen we voor iedere klant een specifiek datawarehouse bouwen. Hierdoor is het mogelijk om alle klantspecifieke velden en tabellen mee te leveren in de datasets. In het datamodel worden alle verbanden en onderlinge relaties gelegd die van belang zijn voor de visualisaties in de BI-tools”, legt Stjepan uit. 

Standaard BI-templates 

Door de samenwerking met diverse partners realiseert datadone standaard BI-templates Hierdoor kunnen ze nog sneller én efficiënter datawarehouses realiseren. Stjepan: “Samen met Forque, één van onze partners, zijn we gaan analyseren hoe we klanten het best kunnen bedienen. We merken dat bepaalde bronsystemen vaak samen worden ingezet binnen een organisatie, zoals AFAS en Relyon. We hebben een volledige koppeling gerealiseerd tussen de twee, met behulp van connectoren. Zo heb je in no-time van ruwe data een bruikbare dataset.” 

Kijk op onze website voor alle koppelingen van datadone. Staat jouw databron er nog niet tussen? Laat het ons weten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.  

Van ruwe data naar datawarehouse?

Ontdek meer in onze brochure

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.